Mahdollisuuksien taloa johtaa ”Euroopan intohimoisin putkimies”

04.12.2016

Mahdollisuuksien taloa johtaa ”Euroopan intohimoisin putkimies”

Kun 17-vuotias, ujo ammattikoululainen aloitti työharjoittelun Triossa, ei hänellä ollut aavistustakaan, että kolme vuosikymmentä myöhemmin hän olisi yrityksen tuore toimitusjohtaja.

Uudessa tehtävässään Martti Saarnio (44) keskittyy uudistamaan juuri 30-vuotisjuhliaan viettänyttä Trioa. Hänen johdollaan on jo uudistettu yhtiön omistuspohjaa, selkiytetty työrooleja ja kirkastettu brändiä.

Trio haluaa saavuttaa yhä suuremman osuuden korjausrakentamisen markkinoista panostamalla inhimilliseen tekijään.

Martti Saarnio lienee Euroopan intohimoisin putkimies. Hän muistaa kirkkaasti hetken, jona liekki leimahti: ”Olin 13-vuotias kun meillä kävi kotona putkimies ja näin ensikertaa kaasupillin. En ollut koskaan nähnyt mitään niin makeeta”.

Vuonna 1986 Martti oli parhaillaan opiskelemassa putkimieheksi, kun kaverukset Markku Kauhanen, Harri Simolin ja Kalervo Nerg perustivat Trion täyden palvelun putkiliikkeeksi. Vuonna 1988 Triossa aloittanut Saarnio eteni ensin putkimiehestä työmaamestariksi ja lopulta työnjohtajaksi isoihin urakoihin.

Kun hänet 1997 kutsuttiin yrityksen omistajaksi, seurasi ”mieletön henkilökohtaisen kasvun aika”, jolloin Saarnio löysi intohimon rinnalle kokonaisnäkemyksen. Samaan aikaan Trio kasvoi korjausrakentamiseen erikoistuneeksi rakennusliikkeeksi, joka tarjoaa remontteja aina putki- ja sähkötöistä maarakentamiseen ja pintaremontointiin.

Vaikeuksia on ollut ja ne ovat vahvistaneet

Kun Kauppalehti nimesi Trion vuonna 2013 menestyjäyritykseksi, taustalla oli rankka yritysosto, joka pakotti kaikki yksiköt itsenäiseen tulosvastuullisuuteen. Saarnio joutui saneeraamaan liikevaihdoltaan 800 000 euron yksikkönsä neljäsosaan entisestä. Pakon edessä perheyrityksen kasvua rajoittaneet toimintatavat kuitenkin väistyivät. ”Kun ihmisille annettiin tilaa, löytyi yllättävää potentiaalia ja tulos hyppäsi uudelle tasolle,” Saarnio innostuu.

Nyt Trio on Suomen suurimpia LVI-alan perheyrityksiä. Konsernin liikevaihto vuonna 2016 on jo 18 miljoonaa euroa. Kasvua on tullut vuoden 2013 jälkeen 120 prosenttia. Samaan aikaan henkilöstömäärä on noussut 60 työntekijästä 108 työntekijään.

”Mahdollisuuksien talossa” panostetaan inhimilliseen tekijään

Saarnio kutsuu Trioa ”mahdollisuuksien taloksi” niin asiakkaille kuin työntekijöillekin, koska ”intohimoisesti tekemällä meillä on kaikki mahdollista”. Yrityskulttuurissa vaalitaan luottamusta ja ihmisistä välittämistä. Saarnion mukaan tämä näkyy siinä, että yrityksen johto kuuntelee ja arvostaa jokaista työntekijää.

Oli kyse sitten työntekijöistä tai asiakkaista, olennaisinta on elämän ymmärtäminen: remonttia tekevät aina ihmiset, ja ihmisten tarpeita varten.

”Toinen toisensa kunnioittamiseen uskon todella paljon. Ja henkilökohtainen kanssakäyminen on tässä ajassa äärettömän tärkeää,” Saarnio linjaa.

Inhimilliseen tekijään panostaminen huokuu pitkälle viedystä henkilökohtaisesta asiakaspalvelusta sekä henkilöstön urheilurahoista, tupakoimattomuusrahoista ja laajennetusta terveydenhuollosta. Ihmisen arvostaminen näkyy arjessa esimerkiksi niin, että asiakkaan kotiin mentäessä kengät riisutaan aina kun vain suinkin mahdollista.

Trio tähtää halutuimmaksi vuoteen 2020 mennessä

”Olemme tehneet ison strategiatyön ja valmentaneet henkilöstöämme vastuunkantoon. Nyt on aika antaa työrauha,” Saarnio kertoo. Johtajana hän haluaa tarjota selkeyttä, tukea luovuutta ja vähentää häiriötekijöitä. Trion tavoitteena on olla alan halutuin toimija ja työpaikka vuonna 2020.

Jos tavoite on kunnianhimoinen, niin on Trion tehtäväkin. Saarnion johdolla Trio sanoo tekevänsä ihmiset onnelliseksi niiden seinien sisällä, joissa iso osa elämästä vietetään.

Korjausrakentamisen ja onnellisuuden yhteys on Saarnion mielessä selvä:

”Onnellisuus lähtee siitä, että on lämmintä, valoisaa ja juoksevaa vettä. Sen lisäksi voimme antaa vanhanaikaisten tilojen armoilla eläneille ihmisille juuri sitä, mitä he tässä päivässä yksilöllisesti haluavat.”

Organisaatiota uudistaessa paljastui Trion viestinnän ja toiminnan välinen kuilu. Oli aika tuoda brändi samalle tasolle työn tekemisen kanssa. ”Ehkä olemme jo hukanneet potentiaalia tässä,” Saarnio myöntää, mutta on innoissaan siitä, että Trion persoonallinen vahvuus alkaa muuttua tunnistettavaksi kilpailutekijäksi. ”Lupaan, että lähdemme työmaalta viimeisen kerran vasta, kun asiakas on tyytyväinen.”

Martti Saarnio nimitettiin Trion toimitusjohtajaksi 1.8.2016. Häntä edeltänyt Markku Kauhanen jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

Martti Saarnion ura lyhyesti

  • Toimitusjohtaja, LVI-Trio Oy, elokuusta 2016 alkaen
  • Toimitusjohtaja, Trio Ilmastointi Oy, 2013 alkaen
  • Tekninen johtaja, LVI-Trio Oy, 2013–2016
  • Projektipäällikkö, osakas, LVI-Trio Oy, 1997–2013
  • Putkimies, työmaamestari, LVI-Trio Oy, 1988–1997

 

Haastattelu julkaistiin ensimmäisenä uutiskirjeessämme. Voit liittyä jakelulistallemme lähettämällä pyynnön osoitteeseen info@lvi-trio.fi. Listalta on helppo kirjautua pois kunkin uutiskirjeen sisältämän linkin kautta.

Martin nimitys huomioitiin muun muassa Talotekniikka-lehdessä sekä Projektiuutisissa.

 

Kuvassa Martti Saarnio. Kuva: Hanna Tyrväinen.