Hätä on suurin kun vedentulo loppuu

21.03.2019

Bosniassa työskenteli rauhanturvaajan tehtävissä parhaimmillaan 450 suomalaista parikymmentä vuotta sitten. Leiriolosuhteissa vettä ei tullut hanasta kuin silloin tällöin.

Työskentelin 20 vuotta sitten rauhanturvaajana sotatoimialueella Bosniassa Doboj-nimisessä kaupungissa. Menimme sinne juuri ennen kuin sota loppui. Meille suomalaisille rakennettiin leiri ja saimme kokea, mitä tarkoittaa, kun vettä ei ole koko ajan saatavilla.

Bosniassa työskenteli rauhanturvaajan tehtävissä parhaimmillaan 450 suomalaista parikymmentä vuotta sitten. Leiriolosuhteissa vettä ei tullut hanasta kuin silloin tällöin.

Vettä johdettiin leiriin kaupungin vesijohtoverkosta, mutta vesihuolto oli mitä oli. Vettä tuli päivässä noin 15 minuutin ajan, mutta kellonaika oli aina arvoitus. Joskus vesi juoksi hanasta vasta aamuyöllä. Elimme sillä vesimäärällä, minkä vuorokaudessa saimme. Emme voineet valita milloin peseytyisimme tai milloin vettä tulisi seuraavan kerran. Kokemus sai nöyräksi. Opin, miten tärkeää vesi on.

 

Ihmettelen välillä edelleen, miten muutaman minuutin vesikatko putkiremontin yhteydessä on meille niin vakava asia

Leirin sisällä kuljin kolmipyörällä työkaluineni huoltamassa leirin vesi- ja viemärilaitteita.

Omassa työssäni LVI-alan työnjohtajana kohtaan hämmentyneitä asukkaita jatkuvasti esimerkiksi putkiremontin aikana taloyhtiöissä. Lyhytkin vesikatko saa meidät suunniltaan huolesta. Puhdas hanasta juokseva vesi on meille etuoikeus ja itsestäänselvyys. Huomaamme sen usein vasta silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu. YK:n Maailman vesipäivä on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa veden käyttöään ja lisätä ripaus arvostusta upeaa vesihuoltoamme kohtaan.

Me ammattilaisina teemme kaikkemme, että puhdasta vettä olisi saatavilla riittävästi ja aina. Pyrimme myös tiedottamaan vesikatkoista asukkaita aina ajoissa silloin, kun se on mahdollista. Linjasaneerauksien yhteydessä vesikatkot ovat suunniteltuja ja niihin on helpompi varautua. Joskus kuitenkin vesivahingon sattuessa on toimittava nopeasti ja katkaistava vesi ilmoittamatta – silloin on vain luotettava, että paikalla on Triolainen, joka tietää miten tärkeää vesi on saada juoksemaan hanasta mahdollisimman pian.

Petri Kähkönen