Oudot tuntemukset voivat johtua sisäilmasta – Milloin kannattaa tehdä sisäilmatutkimus?

21.05.2019

TRIO_1619x1080_rgb_keinutuolinainen1 (1)

Suomessa on maailman puhtain luonto. Olemme etuoikeutettuja, että kaikilla on mahdollisuus hengittää puhdasta ilmaa. Myös puhdas sisäilma lisää viihtyvyyttä, vähentää sairastelua ja parantaa tehokkuutta työpaikoilla. Onnellisen ihmisen kodissa puhdas ja raikas sisäilma on ehdottomasti se tärkein juttu!

Talotekniikkamme Suomessa on maailman huippua, mutta sisäilmaongelmat ja muun muassa homekoulut puhuttavat tällä vuosituhannella. Uudisrakentamisessa energiatehokkuus on päivän sana ja kun tiukennettujen energiamääräysten johdosta eristävyyttä lisätään, talorakenteet ovat kaikilta osin tiiviimpiä. Tämä vaikuttaa suoraan ilmanvaihdon ratkaisuihin. Sisäilman kosteus ei poistu hengittävien rakenteiden läpi ulos, vaan ainoastaan ilmanvaihdon poistoilman mukana. Uudetkin rakennukset voivat siis homehtua, mikäli ilmanvaihto on riittämätön tai ylipaineistettu väärien säätöjen vuoksi.

Tekniikka kehittyy, huono ilmanlaatu voidaan useimmiten korjata

– Suomalaiset ovat hyvin tietoisia talotekniikan kehityksestä ja uteliaita kuulemaan esimerkiksi ilmanvaihdon automaatioratkaisuista, siksi meidän on oltava ilmanvaihdon kehityksessä aallon harjalla, rakennusterveysasiantuntija ja LVI-rakennusmestari Janne Louho Triolta kertoo.

Sisäilman korjaaminen alkaa Trion ammattilaisten perehtymisellä kohteeseen ja sen käyttäjiin. Tämän pohjalta Trio laatii tutkimussuunnitelman asian selvittämiseksi. Huono ilmanlaatu voidaan useimmiten korjata, kunhan ongelman perimmäinen syy löytyy. Tutkimussuunnitelman myötä tilaaja saa kustannusarvion tarvittavien tutkimusten toteuttamisesta. Tutkimusten valmistuttua, Trio laatii tilaajalle loppuraportin ja ehdotuksen suositelluista korjaustoimenpiteistä, sekä tarvittaessa myös tarjouksen sisäilman korjaamisesta.

Trio on talotekniikan ja korjausrakentamisen erikoistalo, jonka koulutetut ja sertifioidut ammattilaiset osaavat tunnistaa sisäilmaa haittaavat tekijät, sekä tehdä tarvittavat korjaukset niin rakenteista kuin ilmanvaihdosta johtuviin sisäilmaongelmiin.

Sisäilmatutkimuksen kanssa ei kannata aikailla tai ”katsella tilannetta”. Huono sisäilma altistaa erilaisille arkea haittaaville oireille kuten astmalle ja muille keuhkosairauksille. Sisäilma ei ole rakettitiedettä ja omaa terveyttä tarkkailemalla saa viitteitä sisäilman laadusta.

Mahdollisia merkkejä huonosta sisäilmasta ovat esimerkiksi:

  • Jatkuva päänsärky sisätiloissa
  • Allergiaoireet kuten nuha, kurkkukipu tai silmien kutina
  • Pitkittynyt flunssa tai poskiontelotulehdukset
  • Epämiellyttävä tai outo haju sisätiloissa

Triolta saat kaiken mitä tarvitaan puhtaaseen sisäilmaan ja onnelliseen kotiin.

Ota ensimmäinen askel kohti parempaa sisäilmaa ja jätä yhteydenottopyyntö tästä!