Syksy on kiinteistöjen lämmönsäätöjen ruuhka-aikaa

LVI-Trion tehokkaalla työjärjestelyllä nopeita ja kestäviä tuloksia

Joka syksy LVI-Trion puhelin alkaa soimaan tiheään tahtiin. Viimeistään viilenevät ilmat herättävät taloyhtiöt ja kiinteistöjen omistajat mahdollisiin lämmönsiirrosta ja siihen liittyvistä säädöistä johtuviin huoliin, joihin ratkaisuna olisi joko järjestelmän vaihto, huolto tai perussäätöjen kohdilleen asettaminen. Syksyisin tilausmäärät tuplaantuvat.

Taloyhtiöiden päätöksenteko saattaa olla pitkäkestoista ja jopa kaksi vuotta vanhoista tarjouksista tulee kyselyitä. Toinen syksyisin kuultava kysymys asiakkaalta on, että ehtiihän korjauksen tai huollon tehdä ennen lämmityskauden alkua. Parhaimmillaan olemme hoitaneet 28 kohdetta samana vuonna. Kaikkien osapuolien kannalta toivottavaa olisi, että tilanteet osattaisiin ennakoida hyvissä ajoin, LVI-Trion työpäällikkö Aki Kettunen kertoo.

Valttikorttina nopeus ja työn suorittaminen myös talvella

LVI-Trio on poikkeuksellinen toimintatavassaan. Se kykenee suoriutumaan isostakin asennusurakasta useisiin muihin verrattuna nopeasti, jolloin se on erityisesti kiinteistöjen asukkaille miellyttävämpää.

– Jos joillain menee kaksi kuukautta verkostojen venttiilien vaihdossa, ilmauksissa ja säädöissä, me suoritamme sen kuukaudessa, josta venttiileiden vaihdot jopa päivässä. Asumishaitta on tällöin minimaalinen. Pystymme tekemään isojakin juttuja päivässä, ja tästä olemme saaneet paljon hyvää palautetta, Kettunen hehkuttaa.

– Asukkailla ei tarvitse olla huonekaluja siirrettynä kuukausia, kun me valmistelemme kaiken hyvin, teemme nopeat venttiilinvaihdot ja muutama asentaja valjastetaan hoitamaan säädöt. Meillä on ollut kohteita, joissa jopa 30 asentajaa on mukana vaihtopäivänä, jolloin eteneminen on reipasta. Yhden päivän lämpökatkolla voimme vaihtaa jopa 200 patteriventtiiliä päivässä, hän lisää.

Talventulokaan ei varsinaisesti haittaa LVI-Trion urakasta suoriutumista nimenomaan LVI-Trion rakentaman työjärjestelyn ansiosta, jolloin lämpökatkot pystytään minimoimaan. Kettunen nimeää tämän yhdeksi heidän valttikorteistaan:

– Valttikorttimme on myös se, että voidaan tehdä talvella. Usein monet tekevät nämä kesällä, varaten rutkasti aikaa. Me pystymme tekemään isonkin talon vain vuorokauden lämpökatkolla, pakkasrajat huomioiden. Kun ei mennä alle 10 pakkasasteen, homma hoituu. Säätöjen tarkistus puolestaan vaatii pakkaskelin.

Milloin on syytä huolestua, missä menee ongelman raja?

Lämmönsiirto-ongelmat voivat ilmetä usealla tavalla. Perinteisin ongelma on lämmön epätasapaino eri huoneiden tai huoneistojen välillä.

– Toisessa huoneessa on +26 astetta kun samaan aikaan toisessa +18, mikä viittaa heti perussäätöjen olevan pielessä. Yleensä lämmitysverkoston tasapainotuksessa eli perussäädössä melkein täydellä varmuudella vaaditaan patteriventtiilien uusiminen ja verkoston säätö, etenkin jos puhutaan yli 10 vuotta vanhoista latteista. Pelkällä säädöllä riskiksi jää vuotaminen, Kettunen havainnollistaa.

Ongelmat ilmenevät myös muilla tavoilla, jolloin esimerkiksi veden väri tai sen haju muuttuu epämiellyttäväksi.

Lämmönsiirtimen vaihtoon varauduttava hyvissä ajoin – ei hyllytuotteena

Vaikka LVI-Trio on ripeä asennusliikkeissään, kokonaisen lämmönsiirtimen vaihtoon tulisi varautua erityisen hyvissä ajoin. Laitteiden hankinnassa tulee olla tarkkana, sillä kaikki laitteet eivät käy kaikkialle ja räätälöinti on välttämätöntä.

– Kaikki laitteet räätälöidään aina kohteen mukaan, eivätkä ne ole hyllytuotteita. Mitoitukset tehdään vesikalusteiden ja lämmönkäytön mukaan, tarkkojen kuvien ja suunnitelmien perusteella. Myös asuinalueen paine-erot vaikuttavat, ja yhteensopivuus oman kaukolämpöverkon kanssa – tässä on syytä olla tarkkana. Putkissa liikkuva vesi saattaa olla jopa 120 asteista, joten syystä tämä on myös luvanvaraista toimintaa, Kettunen tarkentaa ja korostaa asian tärkeyttä.

Räätälöityjen tuotteiden tilauksessa voi mennä 4–8 viikkoa. Talven pakkasilla laitteen ollessa korjauskelvoton, uuden laitteen odotusaika voi tuntua viileän pitkältä. Tähän on onneksi väliaikainen hätäratkaisu.

– Jouluna jos laite menee rikki, voi tulla kylmä, jos joutuu helmikuuhun odottamaan. Hätään löytyy onneksi väliaikainen lämmönsiirrin, joka on niin sanottu yleismalli, jolla saa tekohengitystä hätäajan yli, mutta se nostaa kokonaiskustannusta merkittävästi. Siksi ennakointia ei voi liiaksi korostaa, Kettunen kertoo.

Ei aina se hinta, vaan laatu, luottamus ja osaaminen

LVI-Trion koko työketju on asiansa osaava ja saumaton. Asiakaspalvelun taso on ollut koko sen historian ajan korkealla ja asiakkaiden luottamus on ollut ansaittua. Ymmärrystä lisää se, että työnjohdossa työskentelevät henkilöt ovat jokainen tehneet itsekin asennustöitä, joten kokonaisvaltainen tilanteen hahmottaminen on kohdallaan.

– LVI-Trion porukka on aina ollut sellaista, että heille on voinut antaa huoletta avaimet ihmisten koteihin. 30 vuoden yhteistyön aikana ei ole tullut koskaan hikkoja vastaan, pitkän uran ammatti-isännöitsijänä tehnyt sekä nykyään hallitusammattilaisena toimiva Tapio Lampinen sanoo.

– Hyvällä hinnalla ja kattavalla paketilla saat usein sitä mitä tilaat, eikä tule yllätyksiä. Luottamuspeliä se on tässäkin tapauksessa, Kettunen toteaa päätteeksi.

Milloin patteriverkoston tasapainotus tulee tarkistaa?

Huoneistojen lämpötilaerot vaihtelevat suuresti

Edellisestä patteriverkoston perussäätötyöstä on yli 20 vuotta

Kaukolämmönsiirrin vaatii vaihtoa

Helenin valtuuttama omavalvontaoikeudellinen kaukolämpöurakoitsija

LVI-Trio on kaukolämpöurakoitsija, joka on yksi ensimmäisistä Helenin valtuuttamista omavalvontaoikeudellisista kaukolämpöurakoitsijoista. Kaukolämpöurakka pystytään LVI-Trion toimesta ottamaan näppärästi haltuun puolestasi ja myös yhteydenpito viranomaisiin hoidetaan valmiiksi. LVI-Trio pystyy huolehtimaan myös remonttien suunnittelusta ja valvonnasta luotettavan kumppaniverkostonsa avulla – asiakas saa paketin avaimet-käteen-periaatteella.

Uusimmat artikkelit

Janne Korhonen nimitetty LVI-Trion toimitusjohtajaksi

Keväästä 2023 LVI-Trio Oy:ssä palvelu-urakointiin erikoistuneena johtajana työskennellyt Janne Korhonen on nimitetty LVI-Trion toimitusjohtajaksi. Korhonen…

LVI-Trion henkilökuntaa ja huoltoauto.

Valtuutetulla IV-huoltokumppanilla on takataskussa tietoa ja tarviketta, jota ei löydy hyllystä 

Omakotitalon ilmanvaihdon huollossa voi valtuutetun huoltoliikkeen käyttö nousta arvoon arvaamattomaan. Kirkkonummelaisen Jani Lepojärven kotona säästyttiin…

LVI-Trio keskittyy talotekniikkahuoltoon ja palvelu-urakointiin – taloyhtiöiden putkiremonttiliiketoiminta myydään

QMG-konsernin strategian mukaisesti LVI-Trio terävöittää toimintaansa ja keskittyy jatkossa LV- ja IV-huollon sekä palvelu-urakoinnin tehtäviin.…