AsOy Kesälinnun­puisto

Lämmitys kuntoon talveksi uudella alueputkistolla

Kun patteri ei syksyllä lämpenekään, havahdutaan patteriverkoston paineiden laskemiseen. Edessä voi olla alueputkiston uusiminen.

PääurakoitsijaLVI-Trio Oy
RakennuttajaAsOy Kesälinnunpuisto
Palvelut Alueputkistot Palvelu-urakointi
Kuva asunto-osakeyhtiö Kesälinnunpuiston työmaalta, alueputkiston uusimisprojektista.
Kuva asunto-osakeyhtiö Kesälinnunpuiston työmaalta, alueputkiston uusimisprojektista.

Huhtikuussa 2023 tapaninvainiolaisessa kuuden pienkerrostalon taloyhtiössä tarkistettiin laskeneet paineet ja lisättiin patteriverkostoon vettä. Kesä sujui tavanomaisen lämpimissä merkeissä, mutta syksyn tullen lämpöä ei pattereista enää kuulunutkaan. Paljastui, ettei paine ollut kesän aikana pysynyt patteriverkostossa lisäyksestä huolimatta. 

– Tilanne on hyvin tavanomainen. Kun patteriverkostoon johtavat alueputket ruostuvat, ne alkavat ennen pitkää vuotaa, eikä paine enää pysy patteriverkostossa. Tämä tietysti huomataan vasta siinä vaiheessa syksyä, kun lämpöä aletaan oikeasti kaivata, kertoo työpäällikkö Aki Kettunen LVI-Triolta. 

Mitä pidemmälle syksy on edennyt, sitä rivakammin kannattaa tarttua toimeen. AsOy Kevätlinnunpuiston tilanteen kartoittaminen alkoi vuodon etsinnällä, missä kuulolaitteen avulla paikannettiin mahdollisia vuotoääniä alueputkistosta. Vuoto löytyi. Se sijaitsi kuitenkin paikassa, jonka korjaaminen olisi aiheuttanut mittavat rakennustekniset työt, eikä onnistumisesta olisi silloinkaan ollut taetta. 

– Paras ratkaisu oli jättää vanha putki paikoilleen ja rakentaa uusi viereen. Kokemuksemme mukaan tämä alentaa hintalappua ja parantaa onnistumisen todennäköisyyttä huomattavasti, Aki Kettunen perustelee. 

Kun urakkasuunnitelma oli laadittu, pihalle perustettiin kanaalityömaa. Kuukauden mittaisen urakan aikana maahan tultaisiin asentamaan 60 metriä uutta alueputkea. 

Arki kulkee raiteillaan, vaikka ympärillä myllätään

Lämmitysongelma oli jo itsessään aiheuttanut päänvaivaa taloyhtiön asukkaille – elämä kylmässä asunnossa alkaa nopeasti käydä hermoille. Monista samanlaisista urakoista kokemusta kartuttanut LVI-Trio osasi jo huomioida asumismukavuuden, ja järjesti asuntoihin väliaikaiset sähköpatterit urakan ajaksi.

LVI-Trion urakoissa työskentelee oman talon kokeneita ammattilaisia, ja jos lisäosaamista tarvitaan, otetaan yhteys tarkasti valikoituihin yhteistyökumppaneihin. Jokaisen on tärkeää sitoutua laadukkaaseen asiakaspalveluun. Hyvä viestintä ja asukkaiden kotiympäristön kunnioittaminen nousevatkin Aki Kettusen kriteereissä korkealle. 

– Tiedämme, millaisen hämmennyksen tällainen äkillinen piha-alueen myllerrys voi nostaa asukkaissa. On tärkeää, että kerromme, mitä tuleman pitää ja teemme kaikkemme, että asukkaiden arki rullaisi mahdollisimman mukavasti, Aki Kettunen korostaa.

Työmaan valvojana toimi Janne Petra Suunnittelutoimisto Rusttetilta. Hän kertoo yhteistyön ja kommunikoinnin urakoitsijan kanssa sujuneen hyvin.

– Urakoitsijalla on ollut hyvää oma aloitteisuutta, eikä asioista ole tarvinnut juurikaan huomautella, Janne Petra Rusttetilta kiittelee. 

Vääjäämätön urakka – silti se yllättää

Alueputkien ruostuminen on erityisen yleistä Tapaninvainion kaltaisilla, savipohjaisilla alueilla, joissa maa on kosteaa. Kun yhtälöön lisätään 1980-luvun lopulla rakennetut kanaalit, joiden rakenne mahdollistaa ruosteen syntymisen, voidaan suurella todennäköisyydellä ennustaa tämän aikakauden putkien tulevan tiensä päähän näinä vuosina.  

Savimaata tai ei, urakka on eittämättä edessä useimmilla taloyhtiöillä jossain vaiheessa putkien elinkaarta. Mielenrauhaa voi hakea tiedostamalla tulevan vähintään henkisesti. Taloudellisesta varautumisestakaan ei ole haittaa, mutta alueputkien uusimiseen ei ehkä säästetä yhtä intohimoisesti kuin linjasaneeraukseen tai keittiön pintaremonttiin.

­– Asunnon omistajan näkökulmasta ei varmaankaan ole niin kiinnostavaa ja suoraan asunnon arvoa nostavaa remontoida putkia pihalta, kuin modernisoida asuntoa samalla rahalla. Alueputkien rikkoutuminen ja siten uusimisen tarve tulee myös usein verrattain äkillisesti, mikä myös vaikeuttaa etukäteen varautumista. Soisin kuitenkin, että kanaalityömaiden yleisyys olisi nykyistä paremmin tiedossa, summaa Aki Kettunen.

LVI-Trio tekee vuosittain noin 10 alueputkien uusimisprojektia. Urakkaan on helppo sitoutua, kun ammattilaiset löytyvät nopeasti oman katon alta ja takana on lukuisia onnistuneita työmaita. Kokemusta kartutetaan mielellään uusien projektien muodossa. Syksyisin alueputkien uusiminen on yksi LVI-Trion kysytyimmistä töistä.

Uusimmat kohteet

Vantaalaiset jäähallit

Myyrmäen sekä Trio Areenan jäähalleihin tehdyt lämmöntalteenotto-ratkaisut säästävät rahaa ja ympäristöä. Hyötyjinä ovat kaikki kuntalaiset.
Lämmöntalteenotto
Palvelu-urakointi
Vantaa

Sokos Hotel Vaakuna

Helsingin keskustassa, päärautatieaseman kupeessa sijaitsevassa Sokos Hotel Vaakunassa kaivattiin huoneilmalle viilennystä. LVI-Trio toteutti jäähdytystä tehostavan…
Ilmanvaihto
Jäähdytys
Helsinki

Espoon Asunnot

LVI-Trio Oy:öön sulautunut Puhdas Ilma K & V on säätänyt, huoltanut ja korjannut erilaisten kiinteistöjen…
IV-urakointi
Tekniset palvelut
Uusimaa