Milloin patteriverkoston tasapainotus tai lämmönsiirtimen toimivuus tulee tarkistaa?

Kuva asunnosta, jossa LVI-Trion asentaja huoltaa lämpöpatteria.

Kiinteistön lämmitysverkoston aktiivisella huollolla ja ylläpidolla pystytään tehokkaasti ehkäisemään epämieluisia yllätyksiä kriitisillä hetkillä. Usein viilenevät ilmat herättävät taloyhtiössä ja kiinteistöjen omistajissa huolta lämmönsiirron ja lämmitysverkoston toimivuudesta.

Huoneistojen suuret lämpötilaerot

Jos huomaat, että tietyissä huoneissa tai huoneistoissa on liian kuuma tai liian kylmä verrattuna muihin, se voi olla merkki tasapaino-ongelmista.

Ikääntyvä laitteisto

Lämmitysverkoston huoltotyöt tulevat ajankohtaiseksi laitteiston ikääntyessä. Yli 10 vuotta vanhat laitteet vaativat usein patteriventtiilien uusimisen ja verkoston säädön, jotta mahdolliset vuodot saadaan ehkäistyä.

Kaukolämmönsiirrin vaatii vaihtoa

Lämmönsiirtimen käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Kun laite alkaa näyttää kulumisen merkkejä, tulisi sen vaihtoon varautua hyvissä ajoin. Näin vältytään epätoivotuilta lisäkustannuksilta.

Lämmitysverkoston perussäätö

  1. Kartoitetaan mitä pitää tehdä; tarvitaanko esimerkiksi patteriventtiilien vaihto, jonka jälkeen suunnitellaan työ.
  2. Seuraavaksi isännöitsijä tekee yleistiedotteen asukkaille, jonka jälkeen myös LVI-Trio antaa oman tarkemman tiedotteensa asuntokohtaisesti.
    Tiedotteessa kerrotaan kesto, milloin kyseiseen asuntoon tullaan asentamaan ja kuka on kohteen vetäjä, kehen olla tarvittaessa yhteydessä. Venttiilienvaihdot tehdään isolla asentajaporukalla päivässä, jonka jälkeen verkoston säätöä ja ilmausta jatketaan muutaman asentajan voimin.
  3. Venttiilien vaihdon jälkeen kestää noin viikko, että ilmaus on saatu tehtyä ja säätötyö lähenee loppuaan.
  4. Kun virtaamat ja paine-erot on saatu säädettyä, suunnittelija antaa hyväksyntänsä ja termostaatit voidaan asettaa paikoilleen.
  5. Termostaattien asennusten jälkeen jokaiselle asukkaalle annetaan ilmoitus, että työ on valmis. Kokonaisuuteen menee parhaimmillaan vain kaksi viikkoa ja pisimmillään neljä viikkoa, ilmauksesta ja säätötyön laajuudesta riippuen. Kerrostalot ovat nopeampia suorittaa kuin esimerkiksi rivitalot.
  6. Viimeisenä pakettiin sisältyy lisäksi lämpötilojen mittaus sekä hienosäätö. Kyseessä on pieni toimenpide, joka kestää päivän. Toimenpiteeseen tarvitaan aina muutama aste pakkasta.
  7. Viimeistenkin virityksien jälkeen, perussäätö kestää taas jopa 20 vuotta.

Lämmönsiirtimen vaihto

  1. Aluksi asiantuntija tulee paikan päälle selvittämään oikean laitteen. Samalla energialaitokselta tulee saada mitoitustiedot, jotka asianmukaisesti pyydetään taloyhtiön isännöitsijän tai kiinteistön omistajan toimesta. Mitoitustiedoista saadaan varmuus ja tiedetään, tarvitaanko laitteistoon muutoksia. Katselmuksen ja kaikkien vaadittavien tietojen jälkeen tehdään lopullinen tarjous.
  2. Kun tarjous on hyväksytty, LVI-suunnittelija käy paikan päällä ja piirtää kytkentäkaavion ja urakoitsijakuvan, joka lähetetään energialaitokselle hyväksyttäväksi. Kun energialaitos antaa ”vihreää valoa”, laite voidaan tilata ja kaukolämpöpaketin valmistus alkaa.
  3. Paketti valmistuu noin 4–6 viikossa, jonka jälkeen laitteet saapuvat kohteeseen. Asentaja menee paikalle alkuviikosta tekemään esivalmistelut. Viikon puolessa välissä suoritetaan itse laitteen vaihto yhden päivän aikana. Tänä aikana sekä lämmitys että vesi ovat poissa käytöstä. Vanha laite viedään pois ja uusi laite hitsataan paikoilleen. Lisäksi kytketään sähköt ja laitetaan automatiikka toimintaan.
  4. Kun asennus on saatu suoritettua ja varmistuttu, että kaikki toimii, suoritetaan loppusiivous ja viimeistellään eristykset. Saman viikon perjantaihin mennessä paketti on käytännössä kasassa. Työn valmistuttua säätölaitetoimija virittää lisäksi säätökäyrän ja tuottaa virityspöytäkirjan, jota tarvitaan tulevaa lopputarkastusta varten.
  5. Lopputarkastus on kaksivaiheinen. Tarkastuksessa käydään läpi käyttöönotto ja tehdään muun muassa koepaineistus. Useissa Helenin verkostoa koskevissa laiteuusinnoissa riittää yksi omavalvontatarkastus, jonka olemme LVI-Triona valtuutettuja itse suorittamaan, mikä nopeuttaa prosessia entisestään. Suoritettuamme tarkastuksen, lähetämme vaadittavan raportin kaukolämpötarkastajalle. Uudisrakennuksien kohdalla tarkastus vaatii yleensä kaksi kertaa.

Uusimmat artikkelit

Janne Korhonen nimitetty LVI-Trion toimitusjohtajaksi

Keväästä 2023 LVI-Trio Oy:ssä palvelu-urakointiin erikoistuneena johtajana työskennellyt Janne Korhonen on nimitetty LVI-Trion toimitusjohtajaksi. Korhonen…

LVI-Trion henkilökuntaa ja huoltoauto.

Valtuutetulla IV-huoltokumppanilla on takataskussa tietoa ja tarviketta, jota ei löydy hyllystä 

Omakotitalon ilmanvaihdon huollossa voi valtuutetun huoltoliikkeen käyttö nousta arvoon arvaamattomaan. Kirkkonummelaisen Jani Lepojärven kotona säästyttiin…

LVI-Trio keskittyy talotekniikkahuoltoon ja palvelu-urakointiin – taloyhtiöiden putkiremonttiliiketoiminta myydään

QMG-konsernin strategian mukaisesti LVI-Trio terävöittää toimintaansa ja keskittyy jatkossa LV- ja IV-huollon sekä palvelu-urakoinnin tehtäviin.…